Mekanik El Aletleri Hangi Alanlarda Kullanılır?

Mekanik el aletleri pek çok bakım, onarım ve tadilat işlemlerinde kullanılan aletler olup herhangi bir güce ihtiyaç duymadan doğrudan kullanıcının gücüne ihtiyaç duyan aletlerin tamamıdır.

Mekanik El Aletleri Hangi Alanlarda Kullanılır?
176

Mekanik el aletleri ergonomik bir yapıda üretilmekte olup projelerin tamamlanmasında kullanıcılara fazlasıyla yardımcı olmaktadır.

Lokma Takımı

Cıvataların sıkılmasında ya da gevşetilmesinde kullanılmaktadır. Lokma takımının içerisinde bulunan ek kollar sayesinde uzatılabilmekte ve işlem yapılacak noktaya daha kolay ulaşılmasını sağlamaktadır. Lokma takımında farklı boyutlara sahip cıvatalara uygun olabilecek farklı boyutlara sahip lokma anahtarları bulunmaktadır. Lokma anahtarlarında genellikle 1/2, 1/4 ya da 3/4 ölçüleri bulunabilir.

Keser ve Çekiç

Bir alanda oyuk açabilmek ya da çivi çakabilmek için kullanılan keser ve çekiç işlevleri sebebiyle mekanik bir el aletidir. Keser ve çekiç tek bir el aleti olduğundan dolayı kullanıcıya aynı el aleti gibi görünebilir ancak keser ve çekiç farklı işlevleri yerine getirirler.

Çekiç yapı itibariyle dikdörtgenden üçgene doğru ilerleyen bir görünüme sahiptir. Çekicin kalın kısmı çivi çakmak amacıyla kullanırken sivri kısmı ise herhangi bir yere oyuk açmak ya da herhangi bir malzemeyi kırmak amacıyla kullanılmaktadır. Keser de çekiç gibi çivi çakabilmektedir. Keserin çekiçten en önemli farklı ise ince kısmıyla çivi sökebilmesidir.

 

Balta

Uç kısmı fazlasıyla keskin olarak üretilen baltalar odun kesmesinin yanı sıra ahşap ya da tahta gibi malzemelere şekil vermek amacıyla da sıklıkla kullanılmaktadır. Baltayı kolay bir şekilde kullanabilmek için sapının kaygan olmaması ve iyi bir şekilde kavranması oldukça önemlidir.

Testere

El testeresi birçok malzemenin kesme işleminde sıklıkla kullanılan mekanik el aletidir. İnce uzun bir yapıya sahip olan testerelerin kenarlarında bulunan dişleri genellikle üçgen şeklinde üretilmektedir. Kesilecek malzemelere göre farklı testere türleri bulunmaktadır.

Kıl testere; ince ve ayrıntılı kesme işlerinde kullanılmakta olup ortası boş olduğundan dolayı oyma ve ince kesme işlerinde rahatlıkla hareket ettirilebilmektedir.

Pala testere; ahşap malzemeleri kolaylıkla kesilmekte ve rahatlıkla kavranarak şekilde tasarlanmıştır.

 

Pense

Çivi ve tel gibi malzemeleri kolay bir şekilde tutmak, çekmek ve kesmek amacıyla kullanılmaktadır. Kullanım amaçlarına göre ayrılan penseler; karga burun pensenin uç kısmı diğer pense modellerine göre daha kısa ve uzundur. Karga burun kavranması gereken malzemenin dar alanlarda bulunduğunda kullanılmaktadır. Fort pense, baş kısmı eğik olması sebebiyle cıvata sıkma ve cıvata açma işlemlerinde kullanılmaktadır. Ayarlı pense, sap kısmının altı vida ile etki ederek pense çenesi arasındaki mesafe ayarlanabilmektedir. Kilit sistemi sayesinde kavradıkları malzemeyi bırakmamaktadır. Yan keski, tel ve kablo gibi malzemeleri kesmek için kullanılmaktadır. Kerpeten, herhangi bir malzemeyi kesmeye ve bükmeye yaramakta ve herhangi bir zemine çakılan çiviyi de yerinden çıkarmak için kullanılmaktadır.

Mengene

Arkasında bir kolu bulunan ve bu kol aracılığıyla da işlem yapılacak malzemenin sıkıştırılabileceği alanı açarak malzemenin kaymasını ve meydan gelebilecek iş kazalarına en aza indirmesiyle sıklıkla kullanılmaktadır. Mengeneler; boru mengenesi, işkence ve tezgâh mengenesi olarak üçe ayrılmaktadır.

Boru mengenesi; boru gibi yuvarlak malzemelerin sabitlenmesinde kullanılmakta olup kolu yukarıdadır. Sabitlenecek olan malzeme kolun aşağısında bulunan alana yerleştirilmektedir.

Tezgâh mengenesi; arkadaki kolu sağa döndüğünde sıkma, sola döndüğünde ise gevşetme işlemi yapmaktadır. Masa ya da sandalyeye kolaylıkla sabitlenebilir. Tırtıklı çeneleri sayesinde işlem yapılacak olan malzemenin kaymasını engellemektedir.

İşkence; levha gibi malzemeleri sabitlemek için kullanılmakta olup kapalı durumdayken A harfine benzemektedir. Bir yanında demir sabit bir sopa diğer yanında ise kol yardımıyla açılıp kapanan ağzı bulunmaktadır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.