El Aletleri ile Pano Nasıl Yapılır?

El aletleriyle bir tahtayı planlamanın birkaç yöntemi vardır. Örneğin, sarma çubukları, tahtanın bükülmesini ölçmenize yardımcı olabilir.

El Aletleri ile Pano Nasıl Yapılır?
193

Ek olarak, bir düzlemin düz bir kenarı, tahtanın eğilip bükülmeyeceğini belirlemenize yardımcı olabilir. Tahtanızı planyalamadan önce, yüksek ve düşük noktalarını işaretlemelisiniz. El aletleri ile pano yapmaya kesinlikle ilk tahta ve ahşap parçalara şekil vermekle başlamalısınız. Iskarpela setleri, çekiç, tokmak gibi mekanik el aletlerini kullanarak ev dekorasyon tasarımlarınıza yön verebilirsiniz.

El aletleri ile tahta yaparken ters yönden planyalama işlemin önemli bir parçasıdır. Tahtadaki herhangi bir yırtılmayı ortadan kaldırmak için taneye karşı planyalama yapılmalıdır. Tahılın ters yönünde planyalama, talaşların bir fırçalama düzlemi ile yapılanlardan daha ağır olmasına neden olacaktır. Ayrıca, düz kenarın tahtanın yüzü boyunca düz durduğundan emin olmak önemlidir.

Tahta yaparken tahılın yönü önemlidir ve tahıl yönünü belirlemek zor olabilir. Tahıl yokuş aşağı yönlendirilmelidir. Bunu görselleştirmek için bir çim biçme makinesinin nasıl çalıştığını hayal edin: çim biçmeye benzer şekilde onu yokuş aşağı itin. Biçme makinesini yokuş yukarı itmek zor olur ve eşit bir kesim sağlamaz.

 

ahşap pano nasıl yapılır

 

Tanenin zıt yönüne genellikle atış greni denir. Nihai tahılın uygun şekilde kesilmesi, ekstra özen ve keskin bıçaklar gerektirir. Düşük açılı bir blok düzlem, uç tahılı kesmek için kullanışlıdır. Başka bir teknik, tahılı bir açıyla dilimlemek için dairesel bir hareket kullanmaktır.

Bir kereste parçasının uçlarını karelemek, ağaç işlemede önemli bir adımdır. Bunu elle veya bir el planyasıyla yapabilirsiniz. Bununla birlikte, bir tahtanın ucunu karelemek için bir elektrikli planya da kullanabilirsiniz. Hem el hem de elektrikli planya makineleri, bir tahtanın ucunu kare yapabilir, ancak bir el planyası, ucu daha hassas bir şekilde karelemenizi sağlar.

Bir motorlu planya kullanmak, boşa harcanan odun miktarını kesinlikle azaltırken, bir parça keresteyi el aletleriyle karelemek size daha fazla kontrol sağlayacaktır. Bir el planyası, ne kadar talaş ürettiğinizi kontrol etmenize de olanak tanır. Hem el hem de elektrikli aletlerin avantajları ve dezavantajları vardır, bu nedenle ahşap işleme ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçmek en iyisidir.

Her şeyden önce, tahtanın kenarını ölçmeniz gerekir. İş parçasını el düzleminin tabanına dik tutmak için bir tezgah kancası veya kilit kullanabilirsiniz. Keskin bir el keski ile tahta uçlarını törpüleyerek panoyu yapıştırmaya hazır konuma getirebilirsiniz. 

Yeterince düz olmayan bir tahta, düzleştirmek için gerçek bir acı olabilir. Ortası çok hafif ve yüzeyi düzgün değil. Bu sorunu önlemenin basit bir yolu, tıraşı okuyarak tahtayı düzlemektir. Önce kenarı planlayarak başlayın, ardından merkeze gidin. Talaşların merkezde daha kalın, kenarlarda daha ince olduğunu göreceksiniz.

 

el aleti

 

Kartın uzunluğu boyunca düz olduğundan emin olmak için, kartın kenarının referans yüzüyle kare olduğundan emin olarak başlayın. Kenarı görmenize yardımcı olması için bir ışık kaynağı kullanın. Bu testi her altı ila sekiz inçte bir yapmalısınız. Bıçak ve tahtanın kenarı arasında herhangi bir ışık göremiyorsanız, tahta uzunluğu boyunca düz değildir.

İlk kenarı düzleştirmek için uzun bir birleştirme düzlemi kullanın. Bu düzlemin daha uzun bir tabanı vardır ve daha fazla tahta yüzeyiyle temas eder. Ayrıca referans kenarı ile 90 derecelik mükemmel bir açı oluşturur. Bu görev için ahşap veya metal bir birleştirme düzlemi iyi çalışacaktır. Kartı, referans kenarı size bakacak şekilde bir tezgah mengenesine yerleştirin. Referans yüzünü düzleştirmeyi bitirdikten sonra ikinci kenarı düzleştirmeye devam edin. Ahşap ve metal parçalar ile mekanik el aletlerini kullanarak, panoyu yapıştırp kurumaya bırakabilirsiniz. 

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.