Vidalar ve Bağlantı Aparatları Ne İşe Yarar

Birçok farklı uygulama ve projede vida ve bağlantı aparatı kullanımı önemlidir. Her şeyi bir arada tutarlar ve birçok farklı kafa tipinde mevcutturlar. Farklı türler ve projelerinizi tamamlamanıza yardımcı olmak için vida ve bağlantı aparatları yaşam alanlarımızı güzelleştiren birçok mimari yapıda rol oynamaktadır.

Vidalar ve Bağlantı Aparatları Ne İşe Yarar
188

Vidalar ve bağlantı elemanları, iki veya daha fazla malzeme parçasını birbirine bağlamak için kullanılır. Bu mekanik tutturucular tipik olarak kendi kendine diş açar veya diş oluşturur ve dişleri döndürüldüklerinde malzemeyi keser. Ayrıca, sabitlenen malzemeleri bir araya getirmeye ve ayrılmalarını önlemeye yardımcı olan bir iç dişe sahiptirler. Çeşitli malzemeler için çok çeşitli vidalar ve bağlantı elemanları mevcuttur. Genellikle sac, ahşap ve plastiği birbirine tutturmak için kullanılırlar.

Zaman geçtikçe vida ve bağlantı elemanları daha yaygın hale gelmeye başladı. On sekizinci yüzyılın sonlarında, takım tezgahları vidaların seri üretimini mümkün kıldı. Bu dönemde bu cihazların uygulaması hızla yayıldı. Sanayi devrimi vida prensibine yeni bir hayat vererek milyonlarca uygulamaya olanak sağlamıştır.

 

vida nedir ne ise yarar

 

Vidalar ve bağlantı elemanları boyutlarına göre sınıflandırılabilir. Metrik ölçümlerde, bir vidanın nominal çapı, dış çapı eksi adımıdır. Örneğin, bir milimetre aralıklı bir M6 vida, altı mm çapında bir şafta diş geçirilerek ve dişler beş mm çapında bir deliğe vidalanarak yapılır. Vida boyutlarını belirlemek için birçok sistem vardır, ancak en yaygın olanları ISO ve SAE'dir.

Kendinden Kilitleme Özelliği

Kendinden kilitlenen bağlantı elemanlarının avantajları ve dezavantajları vardır. İyi bir kendiliğinden kilitlenen vida, sıkıldığında gücünü kaybetmez. Ancak bu mülkün bir bedeli var. Vida sürüldüğünde, uç direncinin üstesinden gelmek için gereken tork artar. Genellikle kendiliğinden kilitlenen bağlantı elemanları biraz daha maliyetliidir. Bağlantı elemanları ve vidalar mobilya hırdavat malzemeleri içerisinde popülerlik kazanmış hırdavat ürünleri içerisindedir

Vidalar birçok uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Kendinden kilitleme özelliği, en büyük faydalarından biridir. Bir vida sıkıca sıkıldığında, sabitlenen parçalara sıkıştırma kuvveti uygular. Bir parça vidayı gevşetmeye çalıştığında, gevşemez. Bazı yaygın vida kullanımları arasında vidalı kapaklı kap kapakları, mengeneler ve C-kelepçeler bulunur. Nesneleri kaldırmak ve indirmek için bir vidalı kriko da kullanılır.

Kendinden kilitlenen vidalar, sıvı geçişine bir bariyer sağlayan plastik bir pelet kilitleme elemanına sahiptir. Bu vidalar, diş çapından daha küçük bir boşluğa sahiptir.

Tutma Kuvveti

Bağlantı elemanlarının ve vidaların tutma kuvveti mühendislikte önemli bir kavramdır. Bir vidanın veya tutturucunun bir yüke uygulayabileceği kuvvet miktarı vidanın adımına ve uzunluğuna bağlıdır. Hatve ne kadar küçük olursa, mekanik avantaj o kadar büyük olur. Bu ilke, vidalı krikolardan dişli bağlantı elemanlarına kadar çeşitli uygulamalar için kullanışlıdır.

Kenetleme kuvvetini belirlemek için, önce bir cıvata veya vidadaki bir diş boyunca bir somunu döndürmek için gereken tork miktarını belirlemelisiniz. Buna tork gücü denir. Tork gücü, bir bağlantı elemanının kırılmadan önce ne kadar güvenli bir şekilde tutabileceğinin bir ölçüsüdür. Bununla birlikte, tork girdisinin çoğunluğunun sürtünmede kaybolduğuna dikkat etmek önemlidir. Aslında, tork girişinin yüzde 85-95'i sürtünmede kaybolur ve kelepçe yükü olarak yalnızca yüzde beş ila on beş kalır. Bu, tork değerindeki küçük bir değişikliğin bile kenetleme kuvvetinde büyük bir fark yaratabileceği anlamına gelir.

 

vida görevleri

 

Genel olarak, daha yüksek tork daha fazla gerilime neden olur. Ama bu ilişki basit değil. Yüzey dokusu, pas, yağ, moloz ve kilitleme elemanları gibi bu ilişkiyi etkileyebilecek birçok faktör vardır. Ayrıca, insan hatası tork ayarını etkileyebilir.

Mühür Kalitesi

Sızdırmazlık tutturucuları, aşırı ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve yüksek basınç ve sıcaklığa dayanabilir. Bu, tipik olarak kırılgan çelikten yapılan geleneksel sabitleme donanımına göre bir avantajdır. Sızdırmazlık elemanları da korozyona ve ozona dayanıklı malzemelerden üretilmektedir.

Bu bağlantı elemanları, eşleşen yüzeye sıkıca yalıtmak için tasarlanmıştır. Bu, özellikle yüksek değerli ortamlar için önemlidir. Hermetik bir conta oluşturan ve dağınık sızdırmazlık malzemeleri ihtiyacını ortadan kaldıran yerleşik bir O-ring ile tasarlanmıştır. Sızdırmazlık tutturucular ayrıca nitril ve silikon dahil olmak üzere çok çeşitli malzemelerden yapılmıştır.

Sızdırmazlık tutturucuları hassas mekanik veya elektronik sistemleri koruyabilir. Örneğin, bir vantilatörün toza, sıvılara ve gazlara karşı yalıtılması gerekebilir. Bu kirleticiler hassas ekipmana zarar verebilir. Bu sistemleri sıhhi tutmak için bağlantı elemanlarının sızdırmazlık kalitesinden emin olmalısınız.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.