Tornavida Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Tornavida , alet , genellikle elle çalıştırılan, oluklu başlı vidaları döndürmek için.

Tornavida Nedir? Nerelerde Kullanılır?
222

Kafa boyunca bir düz çap yarığına sahip vidalar için, düz uçlu ve çeşitli boyutlarda standart tornavidalar kullanılır. Başlarında çapraz şekilli yuvalar bulunan özel vidalar, yuvalara uyan bıçak uçlu özel bir tornavida gerektirir. En yaygın özel vida ,Yıldız başlı (Yıldız Vida) şekildedir.
Tornavida sapı sert çelikten yapılmıştır ve aşınmayı en aza indirmek için uç sertleştirilmiştir. Sap ahşap, metal veya plastikten yapılmıştır.
 

Tornavida Nasıl Kullanılır?

 
Tornavida kullanmak için, tornavida ucunu bağlantı elemanının kafasına denk getirmelisiniz. En sık kullanılanlar düz başlı ve Phillips başlı tornavidalardır. Tornavida, tornavidayı saat yönünde çevirerek bir vidayı sıkmanızı ve saat yönünün tersine çevirerek gevşetmenizi sağlar. Bıçağın ucunda kare, yuvarlak veya altıgen bir plastik, metal veya ahşap sapa tutturulmuş bir parça bulunan sert çelik bir şaftı vardır. Uç tipine göre kategorize edilen tornavidanın, vidayı döndürmenizi sağlayan, tutturucuyu kavrayan şekilli bir ucu vardır.
 
 

En İyi Tornavida Nasıl Seçilir?

 
Vida Başını İnceleyin
Doğru tornavidayla eşleştirmek için vidanın veya tutturucunun başını inceleyin. Bağlantı elemanı kafaları, tek bir yuvaya, yarıklı bir haça, altıgen şekilli bir girintiye, bir yıldız desenine ve diğer şekillere sahip olabilir. En yaygın kafa tipleri, düz uçlu tornavida için tek yuva veya Phillips tornavida için yarıklı artıdır. Yıldız şeklindeki bir yuva bir Torx tornavida gerektirirken, diğer kafalarda kare bir girinti veya başka bir şekil olabilir. Güvenli ve doğru bir şekilde sıkmak istiyorsanız, vidanın başındaki girintiler tornavidayla eşleşmelidir.
Rahat Uyum
Güvenli bir şekilde oturduğunu doğrulamak için tornavidanın ucunu tutturucunun kafasına sokun. Tornavida ucu, sıkı geçme ile bağlantı elemanı girintilerine uymuyorsa, tornavida siz sıkarken vidadan kayabilir. Uygun kuvvetin uygulanmasını sağlamak için tornavidanın şaftını vidanınkiyle aynı açıda hizalayın.
 

Bir Tornavida Nasıl Güvenle Kullanılır?

 
Tornavidayı güvenle kullanmak için önce uygun ucu ve bağlantı elemanının kafasına uyacak boyutu seçin. Bağlayıcı, bir matkapla veya ucu malzemeye bastırarak bir başlangıç ​​deliği açılmasını gerektirebilir. Tornavida ucunu vida kafasına yerleştirin ve ucu kafada sıkıca tutmak için kola baskı uygulayarak kolu saat yönünde çevirin. Malzemeye girerken vidanın düz kaldığından emin olarak tornavidayı sıkıca döndürmeye devam edin. Tornavidanın vida başından kayma ihtimaline karşı elinizin vidadan uzakta olduğundan emin olun.
 
 

Tornavida Bakımı Nasıl Yapılır?

 
Tornavidalar, uçların deforme olmamasını sağlamanın ötesinde herhangi bir bakım gerektirmez. Gerekirse standart tornavida uçları törpülenebilir, ancak Phillips ve diğer tornavida uçları kolayca yeniden şekillendirilemez. En iyi sonuçlar için sertleştirilmiş çelikten tornavidalar satın alın.
 

Tornavida ile İlgili Aletler Nelerdir?

 
Tornavida, gevşeyen veya değiştirilmesi gereken vidaları sıkmak için her evde en popüler tornavida tasarımlarından en az biri bulunmalıdır. Vidalı bağlantı elemanlarını takmak için diğer yararlı araçlar arasında vida uçlu elektrikli matkaplar bulunur.
Ev Onarım Aletleri : İster evde tamir edilmesi gereken herhangi bir şey için Sarı Sayfaları kullanmayı tercih edin, ister kendinizi sıradan bir kendin yap işçisi olarak görün, herkesin alet çantasında olması gereken bir avuç alet vardır. Bu makalede onlar hakkında her şeyi öğrenin.
El Aletleri : Bu yararlı makalede, çoğu elle kullanılan, evinizde olmasını isteyeceğiniz en yaygın araçlardan bazılarını öğrenin.
Bağlantı Elemanları : Çivi ve vida gibi bağlantı elemanları, iki şeyi birbirine bağlamak için kullanılır. Bu sayfada mevcut bağlantı elemanları türleri ve bunların tipik olarak ne için kullanıldığı hakkında bilgi edinin.
Elektrikli Matkap : Bir elektrikli matkap, sadece ucu değiştirerek bir elektrikli tornavida olarak çift görev yapabilir.
 
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.