Mekanik El Aletleri İle Hobi Sanat El İşçilikleri Yapımı

Günlük hayatın vermiş olduğu gerginlik, stres gibi durumlarından uzaklaşmak ya da boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla rahatlatıcı uğraşlara hobi denilmektedir.

Mekanik El Aletleri İle Hobi Sanat El İşçilikleri Yapımı
209

Her yaştaki kişilerin hobileri olmakta ve ilgi alanlarının dâhilindeki uğraşlarınız sonucun da hayatınızda olumlu etkiler göreceksiniz. Örneğin; gün içerisinde yoğun ve stresli işlerle uğraşan kişiler hobilerle uğraşarak stresten uzaklaşarak kendilerini rahatlatırlar. Ayrıca hobiler sayesinde kişiler kendi beceri ve zekâ yönünü keşfederler. Hobilerinizi gerçekleştirebilmenizin gerekli olan malzemeler hobi alnınıza göre farklılık göstermekte olup bazı hobiler için gerekli olan malzemeler;mekanik el aletleri

Ahşap işleriyle uğraşan hobi severler, tablo, ufak süs eşyaları, oyuncak ve hediyelik eşyalar tasarlayabilirler. Ahşap işçiliği için kullanılan malzemeler oldukça fazla olmakla beraber her biri farklı görevlere sahiptir. Örneğin; ıskarpela setinde bulunan malzemeler tahta gibi malzemelerin işlenmesinde kullanılan çelik bir araçtır. Aracın uçları farklı büyüklükte ve açılara sahiptir. Ahşap işçiliğinde kullanabileceğiniz bu malzemeler ahşap ve tahta üzerine istediğiniz detay ve motifleri oluşturmanızda oldukça işinize yarayacaktır. Ayrıca ahşap işçiliği aletleri keskin bir yapıya sahip olduğundan dolayı kullanım esnasında herhangi bir kaza yaşanmaması için fazlasıyla dikkatli olmalısınız.

Ebru sanatıyla uğraşanlar birbirinden özel desenlere sahip tablolar tasarlayabilirler. Ebru sanatını gerçekleştirebilmeniz için boya, tekne, kitre, su, kâğıt, fırça ve öde kullanılmaktadır. Ebru motiflerinin doğru bir şekilde yapılabilmesi için su üzerine uygulanan sentetik boyaların yap barındırmaması ve suda erimemesi oldukça önemlidir. Bir diğer önemli malzeme ise fırçadır. Ebru sanatı için üretilen fırçalar at kıllarının gül dalına sarılmasıyla yapılmaktadır. Boyaya motif verebilmek için metal çubuk ya da tarak gibi araçlar kullanılmaktadır. Ebru sanatını yapabilmek için en önemli malzemelerden birisi de su teknesidir. Dikdörtgen şeklinde olan tekne çinko, galveniz gibi metal malzemelerden yapılmakta olup 4 ile 6 cm derinliğine sahiptir. Kitre ise suya yapışkan bir koyuluk vermek amacıyla kullanılmaktadır. Ebru için kullanılan malzemelerden birisi de öddür. Öd, su yüzeyinde gerilim sağlayarak boyaların birbirine karışmasını önlemekte olup su üzerindeki motifin kâğıda yapışması da sağlamakatadır. Ebru sanatı için kullanılan kâğıt ise emici ve asitsiz olması oldukça önemlidir.mekanik el aletlerinin önemi

Filografi sanatı da hobi severlerin ilgisi çekmekte olup tahta plaka üzerine yerleştirilen çivilerin arasında tel ve ip kullanılarak istenilen desene iplerle renk katmaktır. Filografi için kullanılan en temek malzeme ahşap plakadır. Düz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip ahşap plaka filografi için oldukça önemlidir. Ahşabın kaplanması için ihtiyacınız olan kumaş kadife ya da pelüş türünden olmalıdır. Kumaşın kaplanmasında ihtiyaç duyacağınız bir diğer malzeme ise zımba makinesidir. Filografi için en önemli araçlardan birisi de çividir. Başsız çiviler tellerin daha rahat geçirilmesinde oldukça önemli bir detaydır. Çivilerin ahşap plakaya çakılmasında kullanılacak olan çekicin de başlıksız olması oldukça önemlidir. Filografi için kullanılan tornavida ve penseler ise çivilerin konumlandırılmasın ve tellerin işlem görebilmesi için gerekli olmaktadır. Tornavida ve penseler aynı zaman yamuk çakılan çivilerin düzeltilmesinde de kullanılmaktadır. İp ve telleri çivilerin arasından geçirmeye yarayan çuvaldız iğnesi filografi sanatı için olmazsa olmaz malzemeleri arasındadır. Filografi için seçilecek olan ip ve teller hobi severin tercihinde olmakta ancak yünlü örgü ipler kabarık durduğundan dolayı filografi sanatı için çok da estetik bir görünüm kazandırmamaktadır. Kalın ipler ve 0,3 mm olan teller filografi sanatı için oldukça ideal seçimlerdir. Filografi sanatı bir modele ihtiyaç duymaz ancak isteğinize göre desen, fotoğraf ya da çizimleri temel alarak uygulayabilirsiniz.

Geleneksel Türk el sanatları da hobi olarak yapılmakta olup bunlardan bazıları;

  • Cam İşleme Sanatı
  • Çinicilik Sanatı
  • Ciltçilik Sanatı
  • Çömlekçilik Sanatı
  • Dokumacılık Sanatı
  • Hat Sanatı
  • Kanaviçe Sanatı
  • Kat’ ı Sanatı
  • Minyatür Sanatı
  • Oya Sanatı
  • Taş İşleme Sanatı en bilinen el sanatlarıdır.
Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.