Freze Makinaları

Günümüzde endüstriyel talaşlı makinelerin, imalatta kesme hareketi işleminin kendi ekseni etrafında dönmesiyle parçaların gidiş ve geliş hareketlerinin yapması ile gerçekleşen işleme frezeleme ismi verilmektedir. Frezeleme, takım çevresindeki dişlerin yardımı ile gerçekleşen bir olaydır.

Freze Makinaları
233

Frezeleme makinesinin kendi takım çevresindeki dişleri yardımı ile gerçekleşir. Freze makinesi kendi alanında çevresel ve alın frezeleme olarak ikiye ayrılır.

 

Talaşlar;

Çevresel frezeleme ;  takım parçalarının çevresinde bulunan dişler tarafından kaldırılır.

Alın frezeleme        ;  takımın alın  yüzeyindeki dişlerin tarafından kaldırılır.

 

Freze makineleri takımların bağlanıldığı mile göre adlandırılma yapılmıştır. Mili yatay olan frezeler; yatay , dikey olana ise dikey freze denir. Ve ayrıca  hem yatay, hem de dikey olarak çalışan frezelere de universal tezgah adı verilmektedir.

 

Endüstri atölyelerinde ve okullarda freze tezgahları genellikle sütunlu ve konsolludur.

 

Freze makinesi tezgahları dört farklı çeşitleri vardır. Bunlar;

 

  • Sütunlu ve konsollu freze tezgahları
  • Dikey freze tezgahı
  •  Yatay freze tezgahı
  • Üniversal freze tezgahı
  • Düşey freze tezgahı
  • Gövde tipi ve imalat freze tezgahları
  • Özel freze tezgahı
  • Kopya freze tezgahı
  • Hidrolik ve elektronik kumandalı freze tezgahları
  • Planya tipi freze tezgahları

 

Freze Tezgahının Çeşitleri  Nelerdir?

Masa Üstü Freze Tezgahı

Frezelerin bağlandığı mil ekseni freze makine tablasına dik şekildedir. Freze makinelerinin tezgahlarında sabit olarak aynı eksen doğrultusunda sağa ve sola döndürmek mümkün değildir.

Üniversal freze Tezgahı

Freze makinesi miline göre 45° dereceye kadar sağına ve soluna döndürmek mümkündür. Helis kanalları herhangi istenilen bir yönde el ile ve ya otomatik olarak ilerleme yardımıyla işlemek, bu makinenin en güzel özelliklerindendir. Ayrıca Divizör, Punta, Dik ve Üniversal Başlıklar, Vargel başlığı v.b parçalar yardımı ile freze tezgahı donaltıldığında çeşitli kanallar, delikler eğil yüzeyler kısacası yatay ve düşey olan işlemlerin tamamı bu tezgahta frezelemek mümkündür.

Kalıpçı Freze Tezgahı

Freze makinesi diğer tezgahlardan farkı, '' Mastar '' adı verilen şablonla talaş kaldırma işlemi yapmasıdır.

Belirli oranda küçültülerek daha ucuz malzemeden şablonu hazırlanır. Hazırlanan bu şablon tezgah tablasında  '' izleyici uç '' veya '' elektronik göz '' denilen uçlarla izlenerek koyalanmasıdır.Freze makinesi tezgahında bu izleyici uç, pim veya benzeri bir araçla, yapılacak olan işin şablonuna uygun konumda olan bir tablaya bağlanmasıdır.

 

Cnc Freze Tezgahı

Freze makinesinin bu tezgahı, veriişlme ve değerlendirme kabiliyetine göre geliştirilmiş tezgahlardır. Parça tezgaha bağlanır ve referans adı verilen noktaları prob denilen hassas uç kısmı vasıtasıyla tezgaha tanımlanır. Böylece işlenecek olan parçanın ebadı ve tezgahtaki konumu belirlenmiş olur. Önceden hazırlanmış programda parçayı işlemek için hafıza kartı, RS232 ara kablosu gibi yöntemlerle tezgaha girilir.

Hangi kesici takımı, hangi sırayla, hangi hızda nereye ne zaman göndereceği gibi girilecek programdaki görevleri eksiksiz uygulayarak görevi tamamlar.Cnc freze tezgahları, hareket doğrultusu özelliklerine göre 3 eksenli, 7 eksenli gibi çeşitleri vardır.

Freze takımları hız çeliğinden yapılmış yekpare ve sert metalden yapılan uçlu olabilirler. Yekpare takımlar değiştirilemezken, uçlu frezeler değiştirilebilir. Freze makinelerinden en önemli bir konuda diş sayısıdır. Diş sayısı malzemeye göre seçilir. Yumuşak malzemelerde büyük talaş kaldırılır ve diş sayısının az dişler arası boşluğun fazla olması gerekir.

Projenizi hızlı ve doğru bir şekilde bitirmek için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm özelliklere sahiptir. Döner alet eki, kama yollarını ve yuvaları frezelemenize olanak tanır ve 0 ila 10 cm aralığı ve 360 ​​derecelik dönüşü, birden çok kesme açısına izin verir. Bu, karmaşık iki boyutlu şekiller yapmak için ideal bir makinedir. Döner alet dört bağımsız hıza ve iki motora sahiptir ve çeşitli görevler için bir derinlik kontrol kadranı ile donatılmıştır.

Freze makinesi, masaya monte edilecek bir T-yuvası tasarımına sahiptir. Freze kafaları, her seferinde bir sıra olacak şekilde sıralar halinde düzenlenebilir ve besleme hızı, malzemeye ve iş parçalarının kalınlığına uyacak şekilde ayarlanabilir. Hem toplu üretimi hem de ağır iş parçalarını işleyebilir. Bu makinenin bir başka özelliği de, kopyalamayı ve orantılı ölçeklemeyi kolaylaştıran mekanik bir bağlantı olan pantograftır.

Bir freze makinesi, kesici takımları tutan motordan aldığı dönme hareketini uç kısımda bulunan aynaya iletmeye sahip bir  iş miline sahiptir. Bir kolona monte edilir ve dişli trenler aracılığıyla bir elektrik motoru tarafından çalıştırılır. Yüzünde, yalnızca konik bir kesici tutucunun sığmasına izin veren bir iç konik vardır. İki anahtarlı bir ön yüzü, bir çekme cıvatası ve bir kontra somunu vardır. Kesici tutucu düzgün şekilde oturursa mil, iş miline kilitlenir.

Bu freze Makinesi çok yönlüdür ve bir dizi farklı işlemi gerçekleştirebilir. Bu makine aynı zamanda birkaç işlemi aynı anda gerçekleştirebilen dik açılı bir freze kafasına da sahiptir. Kama yuvalarını, yağ kanallarını, iç cepleri ve diğer karmaşık şekilleri işleyebilir. Hareketli kısım dayanıklılık için sertleştirilmiştir. Sertleştirilmiş kısımlar ise bitirme işleri için idealdir. Ayarlanabilir eğilebilir kafası, çok çeşitli konumlandırma seçenekleri sunar.

Freze makinesi, birden fazla iğ ile kullanılmasına izin veren değiştirilebilir iğ tutucu braketlere sahiptir. Ayrıca, hassas ve sürekli işlem sağlayan tek bir kurulumla birden fazla yüzeyi frezeleyebilir.

Freze Makinesi, çok çeşitli yüzeyler üretme esnekliğine sahiptir. Ayarlanabilir ekseni, eğimler oluşturmanıza olanak tanır.

 

 

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.