Elektrikli El Aletleri ve Özellikleri Nelerdir?

Elektrikli El Aletleri ve Özellikleri Nelerdir? Bakım, onarım, tamirat ve düzenleme işlerinde kullanılmaktadır.

Elektrikli El Aletleri ve Özellikleri Nelerdir?
203

Tamirat işlerini kolaylaştırmak ve kısa sürede sonuçlandırmak için elektrikli el aletleri kullanılmaktadır. Profesyoneller kadar amatörlerde talimatlara göre kullanabilmektedir. Elektrikli el aletlerini kullanırken iş sağlığı ve güvenliği açısından çok dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Elektrikli el aletleri daha çok metal ve ahşap işlerinde kullanılmaktadır. Yüksek teknolojiyle birlikte modelleri değişmekte ve gelişmektedir. İnşaat ve yapı sektöründe çok kullanılmaktadır. Matkaplar en çok kullanılan aletlerdendir. Havsa ve delme işlerinde kullanılır. Delme işlerinde kullanılan alet aynı zamanda deliği gevşetme işinde de kullanılır. Darbeli, darbesiz ve tezgâh üstü olmak üzere çeşitleri vardır.

Elektrikli El Aletleri ve Özellikleri Nelerdir? Güç (W) delme kapasitesi, devir hızı, delme çapı ve ağırlığı vardır. Hafif olan matkaplar iş verimini arttırır ve farklı yüzeyleri delebilir. Bunun yanı sıra evlerde tamirat işlerinde çok kullanılmaktadır. Darbeli matkaplar birbiriyle temas eden iki kabartmalı diskin çarpışmasıyla ortaya çıkan enerjiyle çalışır. Bu matkapların sesi güçlüdür. Darbesiz olanlar ise sessiz çalışır ve kullanımı çok kolaydır. Taşlama makineleri ise parlatma, kesim gibi işlerde kullanılır. Profesyonel büyük taşlama ve avuç taşlama olarak ikiye ayrılmaktadır. Avuç taşlama makinesi tek elle kullanılabilmektedir.

Akülü vidalamalar ise vidalama işlerinde kullanılır. Şarjlı ve kablolu olarak iki türlüdür. Elektriğe ulaşımın olmadığı alanlarda şarjlı vidalama makinesini kullanabilirsiniz. Akülü vidalama makinesi kullanmanız için öncelikle amaçlarınızı belirlemelisiniz. Matkap olarak da kullanılmaktadır. Pil kullanım süresine, tork gücüne ve delme kapasitesine dikkat etmelisiniz.

Metal ve ahşap işlerinde delme kapasitesine bağlı olarak kullanılabilir. Akülü vidalamalarda tork gücü, delme gücünü ifade eder. Tork gücü yüksekse eğer aletin kullanımı da o kadar genişler. Akülü vidalama makinesini profesyonel işlerde kullanmak istiyorsanız eğer tork ve V gücü yüksek olan aletleri tercih etmelisiniz.

Elektrikli El Aletleri ve Özellikleri Nelerdir? Testereler kullanılacakları alanlara göre üretilmişlerdir. Kesici bir el aletidir. Birçok testere çeşidi bulunmaktadır. Daire testereler, dekupaj testereleri, tilki kuyruğu ve zincirli testereler gibi farklı versiyonları vardır. Zincirli veya benzinli testereler bunlara motorlu testerelerde denilmektedir aynı zamanda bahçe testereleri olarak da bilinmektedir.

Daha çok ağaç kesme işlerinde kullanılır. Dekupaj testereleri daha çok ince işler, düz çizgi kesimler ve kavisli kesim işlerinde kullanılır. Tilki kuyruğu testereler ise çok amaçlı kullanılmaktadır. Metal, ahşap ve kemik kesme işlerinde kullanılır. Motorlu testereler elektrikli veya benzinli olarak çalışmaktadır. Ağır işlerde kullanacaksanız motor gücüne bakmalısınız.

Freze ise daha çok marangozlar tarafından kullanılır. Birden fazla kesici ağzı bulunan bir kesici takımına sahiptir. Freze daha çok bir deliğin ağzını genişletmek için kullanılmaktadır. Freze alırken devir hızına, gücüne ve derinlik ayarına dikkat etmelisiniz. Profesyonel frezeler toz emme özelliğine sahiptir.

Kırıcılar ise motor üzerinde darbeli güç uygulayarak çalışır. Ahşap, mermer ve beton zeminler üzerinde kırma amacıyla kullanılır. Kırıcı alırken aletin kırma modülünün hangi materyalden üretildiğini, darbe gücünü, devir hızı ve giriş gücüne bakmalısınız. Kırıcı modülü güçlü olmazsa eğer iş verimini düşürür ve kısa sürede arızalanır.

Zımpara ve polisaj yani parlaklık kazandırma işlemlerinde ise zımpara ve polisaj makineleri kullanılmaktadır. Zımparama yüzeyleri pürüzsüz hale getirmek için tercih edilmektedir. Ahşap ve metal yüzeylerde kullanılırlar. Bunun yanı sıra duvar gibi yüzeylerde de etkili bir şekilde çalışmaktadır. Zımpara kağıtları, planya, zımpara makinesi, polisaj makinesiyle birlikte kullanılması gerekmektedir.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.