El Matkabı

El matkapları tahta, ahşap, beton, çelik, demir, alüminyum, mermer gibi farklı malzemeler üzerinde delik açmak ya da daha önceden açılmış delikler üzerinde genişletmek amacıyla kullanılan çalışması için elektrik güç kaynağı gerektiren el aletidir.

El Matkabı
232

Matkapla yapılan iki ana delme yöntemi olup bunlardan ilki daha çok madencilik sektöründe ya da sondaj amaçlı kullanılan darbeli delme yöntemidir. Darbeli delme yöntemi kazıcı takım, aldığı darbelerle delinen yüzeye çakılarak ilerlemekte olup bu darbeler sayesinde yüzeyden parçalar koparılmasıyla gerçekleşir. Diğer yöntem ise en sık kullanılan ve bilinen yöntem olup dönel delme yöntemidir. Dönen kesici matkap uçları ile yüzeydeki malzemeyi keserek ve öğüterek delme işlemini gerçekleştirir. Matkaplar kullanım alanlarına göre de çeşitlendirilmiştir. Atölye matkapları ve maden matkapları olmak üzere ikiye ayrılır.matkap nedir ne ise yarar

Atölye matkaplarının takım düzeneği, parça düzeneği ve gövde olmak üzere üç temel bölgesi bulunmaktadır. Gövde kısmında küçük el matkaplarında taşınabilir olabileceği gibi ağır tezgâhlarda rijit ve büyük de olabilir. Parça düzeneğinde parçaların birleştirildiği tabla ve tablanın dinamik olması halinde kontrol edilecek olan mekanizma bulunur. Delme takımı ve parçaların birleştirildiği tabla tek bir motordan çalışabileceği gibi iki ayrı motordan da çalıştırılabilir. Atölye matkaplarının elektrikli el matkaplarının birçok çeşidi bulunmaktadır. El matkapları tabanca şeklinde üretilmekte olup kolay taşınabilme özelliğindedir. Çok amaçlı küçük deliklerin delinmesinde, ahşap, tahta, metal, plastik gibi daha birçok malzemelerin delinmesinde kullanılır. Düşey matkapların masa matkabı, ayaklı matkap, sütunlu matkap koordinat matkap tezgâhı gibi çeşitleri vardır. Düşey matkaplarla yapılan delme işlemi tezgâha sabitlenerek yapılmaktadır.el matkabı çeşitleri

Radyal delik tezgâhlarında her türlü delme işlemlerinin yapılması mümkün olup 30 mm ile 80 mm çapları arasında delik delinmesi olanağı sunar. Ayrıca radyal delik tezgâhlarında büyük yüzeylerde de delme işlemi yapılmaktadır. Yatay delik tezgâhlarında ağır tezgâh kategorisinde olup delme işlemi dışında raybalama, tornalama, vida çekme ya da frezeleme gibi büyük delme işlemleri de yapılabilmektedir. Seri imalatlarda kullanılan çok milli özel delik tezgâhları da büyük fabrikalarda kullanılmaktadır. Aynı anda farklı takımların takılması ile birkaç yüzey üzerinde birçok deliğin delinmesini sağlar. Maden matkapları; darbeli maden matkabı, kazıcı dişli takımlı maden matkabı ve dönel maden matkabı olarak üçe ayrılır. Maden matkapları çoğunlukla kaya ya da toprak zeminlerinin delinmesinde kullanılmaktadır. Darbeli maden matkabı, çok derin delinmeyecek yüzeyde kullanılır. Kablo ya da çubukla birleştirilen takıma art arda darbeler vererek darbeler arasında takımın dönmesiyle delme işlemi yapılır. Genellikle darbeli delme işleminde havalı çekiçli deliriciler kullanılır. Kazıcı dişli takımlı maden matkabı, genellikle sert kayaların delinmesi amacıyla kullanılır. Kazıcı dişler oldukça keskin kenarlı dişlere sahiptir. Dönel maden matkabı helisel ve kovalı olmak üzere iki çeşidi vardır. Helisel maden türü matkap delme işlemini yaparken derinleştikçe çubuk eklenmektedir. Delme işlemi esnasında matkap belirli aralıklarda durdurularak oluşan talaş gibi kalıntılar temizlenir. Kovalı matkap ise kovanın uç kısmındaki helisel yardımıyla kova dönüş sonucunda doldurularak yukarı doğru çekilir ve boşaltılır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.