Balta ve Keserler

Balta ve keserler daha çok tadilat işlerinde kullanılan ve takım çantalarında bulundurulan ürünlerdir. Farklı fonksiyonlara sahip olan balta ve keserler günlük yaşamın birçok alanında işleri kolaylaştıran el aletleridir. Kesme, sökme, düzeltme gibi marangozluk işlerinde de çok sık kullanılmaktadır. Bu aletler sayesinde montaj işlemleri pratik bir şekilde gerçekleşmektedir. Keser daha çok çivi çakma ve çıkarma gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Biçim olarak farklı bir özelliğe sahiptir.

Balta ve Keserler
273

baltalarBalta ve keserler daha çok tadilat işlerinde kullanılan ve takım çantalarında bulundurulan ürünlerdir. Farklı fonksiyonlara sahip olan balta ve keserler günlük yaşamın birçok alanında işleri kolaylaştıran el aletleridir. Kesme, sökme, düzeltme gibi marangozluk işlerinde de çok sık kullanılmaktadır. Bu aletler sayesinde montaj işlemleri pratik bir şekilde gerçekleşmektedir. Keser daha çok çivi çakma ve çıkarma gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Biçim olarak farklı bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden standart keserlerin yanı sıra boğazlı keser olarak da bilinen çeşitleri de bulunmaktadır. Gerçekleştirdiği fonksiyon açısından çekiçle benzerlik göstermektedir.balta çeşitleri

Balta Nasıl Seçilir?

Vücut yapınıza uygun ya da kullanım alanına göre baltanın boyutunu belirlemek gerekmektedir. El baltası ya da nacak olarak da bilinen küçük grup baltalar daha çok kamp, yürüyüş, balık veya diğer av gezileri için uygundur. Çekiç balta, kesme baltası ve orman baltası ise büyük grup baltalara dahildir. Bu baltalar daha çok büyük ağaç, odun kesme ve bahçe işlerinde kullanıma uygun olan baltalardır.balta seçimi

Balta Çeşitleri Nelerdir? 

  • Metal Saplı Baltalar: En sağlam yapıya sahip baltalardır. Fakat ağır bir yapıya sahip olduğu için kullanımı diğer baltalara göre daha zordur.
  • Plastik Saplı Baltalar: Kompozit saplı olarak da bilinmektedir. Bu balta çeşitleri hafif olmasından dolayı kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Ele oturan bir yapıya sahiptir ve kullanışlıdır. Fakat kimyasallardan zarar görürler ve sap kısmı değiştirilmez. Maliyet olarak uygundur.
  • Ahşap Saplı Baltalar: En kullanışlı ve en çok tercih edilen balta modellerindendir. Sap bölümünün değiştirilmesi ağırlığının belirlenmesini ve denge sorunu yaşanmamasını sağlamaktadır. Böylece kolay kullanım imkânı sunar ayrıca en iyi performans oranına sahip balta türlerindendir.

keserlerin kullanım amaçlarıKeser Ne İşe Yarar?

Keser daha çok marangoz işleri için kullanılan çivi çakma-sökme işlevi ve tahtaları şekillendirmek için çentme işlevinde kullanılmaktadır. Bir ucu çivi çakmak ve bunu yaparken kaymaması için düz, tırtıklı bir şekilde üretilmiştir. Diğer ucu ise bir şeyi çentmek, koparmak, kazmak için kesin ve kavislidir. Aynı zamanda bu keskin ucun ortasında çiviyi sökmek için çivinin başının geçtiği anahtar şeklini andıran bir delik bulunmaktadır. Hem çekiç hem de keser benzer işlerde birinin olmadığı durumlarda kullanılabilmektedir. Sap bölümleri elimizi acıtmaması ve iyi kavrama sağlaması için genel olarak ahşap olup yapılacak işin ağırlığına göre kırılmaması metal olabilir. Malzeme olarak dayanım açısından sertleştirilmiş çelikten yapılmıştır. İkisi de yapı işlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Yapılacak işe göre çekiçler 250gr, 500gr, 1kg, 2kg ağırlıklarda satışı yapılmaktadır.keser ne tarz yerlerde kullanılır

 

Keser Nerelerde Kullanılır?

Keser daha çok sandalye koltuklarının, olukların ve kanoların oyulması gibi birçok kullanıma sahip çok yönlü bir alettir. Aynı zamanda kütüklerin yüzeyini düzleştirmek, ahşap kirişler haline getirmek, ahşabı şekillendirmek, bükmek ve oymak için kullanılmaktadır. Keser ağaç ve tahta kesmenin yanı sıra toprak kazma işlerinde de kullanılan genel olarak kısa ve küçük saplı el aletleridir. Bunun yanı sıra çivi çakmak, kullanılmayan çiviyi sökmek, inşaatlarda kalıp sökmek gibi işlerde de tercih edilmektedir. İnşaatlarda ve bağ, bahçe işlerinde de çok sık kullanılmaktadır.

Yorumlar
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir.